Vad är tandvårdsförsäkring?

En tandförsäkring hjälper till att täcka kostnaderna för tandvård. Detta kan inkludera allt från rutinmässig förebyggande vård (som rengöring och undersökningar) till mer komplexa och kostsamma ingrepp såsom rotfyllningar, tandkronor och tandimplantat.

Vad ingår?

En tandvårdsförsäkring är utformad för att erbjuda ekonomiskt stöd för en rad olika tandvårdsrelaterade kostnader. Täckningen varierar beroende på försäkringsavtalet, men brukar vanligtvis inkludera regelbunden tandvård, akut tandvård och andra större behandlingar.

Regelbunden tandvård

Inkluderar rutinundersökningar, tandstensborttagning, vanlig rengöring, röntgen och ibland även flourbehandlingar. Syftet är att främja god munhygien och förebygga framtida problem.

Olycksfall och akut tandvård

Inkluderar akut tandvår vid skador som inträffar till följd av exempelvis fall, idrottsaktiviteter eller andra plötsliga händelser. Det kan handla om allt från enklare reparationer, som att åtgärda en avslagen tand, till mer komplexa behandlingar som krävs vid allvarliga munskador.

Större behandlingar

Inkluderar allt från rotfyllningar, tandkronor och broar till tandimplantat och ortodontiska behandlingar.

Kosmetisk tandvård ingår inte

Det är ovanligt att kostmetisk tandvård såsom tandblekning och tandställning ingår i försäkringen.

Att välja försäkring

Tandvårdsförsäkring tecknar du själv och kan fritt välja mellan olika försäkringsgivare. Folktandvården kan erbjuda frisktandvårdsavtal som är en typ av abonnemangstandvård. Priset du betalar är baserat på hur din välskötta dina tänder är. Vill du teckna privat tandvårdsförsäkring kan du se några alternativ här:

Hela Försäkring

Med en tandvårdsförsäkring från Hela Försäkring får du ett omfattande skydd som inkluderar allt från rutinmässiga undersökningar till akut tandvård – både i Sverige och utomlands. Du får möjligheten att själv välja vilken tandläkare du vill gå till. Hela erbjuder snabb och smidig ersättning; allt du behöver göra är att skicka in kvittot tillsammans med en skadeblankett för att få ut pengar från din försäkring.

 • Ingen självrisk eller bindningstid
 • Välj tandläkare helt själv – privat eller inom Folktandvården
 • Ingen hälsokontroll behövs

Svensk tandvårdsförsäkring

Försäkringen tecknas genom Norsk Tannhelseforsikring och finns tillgänglig för dig mellan 23 och 69 år. Det är möjligt att försäkra familjemedlemmar på en och samma försäkring – premien blir då högre. För att den ska vara giltig behöver du ha en så kallad "nollställd tandstatus", dvs. inte vara i behov av någon behandling.

 • 750 kr i självrisk per skada
 • För dig mellan 23-69 år
 • Försäkra familjemedlemmar på samma avtal

Fördelar med en tandvårdsförsäkring

Att teckna en tandläkarförsäkring medför en rad fördelar som inte bara påverkar din munhälsa utan även din ekonomi och ger en känsla av trygghet. Här är några av de mest framträdande fördelarna.

Ekonomisk trygghet

Tandvård blir ofta dyrt, särskilt när det gäller akuta problem eller mer omfattande ingrepp. En försäkring för tandvård täcker hela eller delar av kostnaderna.

Förebyggande tandvård

Många försäkringar för tandvård inkluderar regelbundna besök hos tandläkaren för rengöring, skrapning och för att ta röntgenbilder. Dessaa undersökningar förebygger hål och upptäcker tidigt problem om det börjar bli något.

Akut tandvård

Olyckor och plötsliga tandproblem kan inträffa när som helst och ofta kräver omedelbar vård. Akuta smärtor och avslagna tänder är vanliga åkommor som kräver hastig vård.

Nackdelar

Trots de många fördelarna med att ha en särskild sjukvårdsförsäkring för tandvård, finns det också några nackdelar att överväga.

 • Begränsningar

 • Beroende på vilken försäkringsgivar du väljer är det inte säkert att den behandling du efterfrågar ingår. Läs noga genom avtalet innan du tecknar det för att vara säker på vilken tandvård du är berättigad till.

 • Väntetider

 • Långa köer och väntetider kan leda till att du inte får en kallelse till rutinkontrollen av dina tänder. Det hände för folktandvårdens försäkring och resulterade i att man inte längre kunde teckna försäkring hos dem.

 • Kostnaden

 • Kostnaden för en tandvårdsförsäkring är något du betalar oavsett om du behöver tandvård eller inte. I vissa fall kan det resultera i att det är billigare att inte teckna någon försäkring och istället betala en engångskostnad när du behöver tandvård, men då riskerar du stora kostnader vid exempelvis en olycka.

Hur får man ersättning?

Ta reda på vilken typ av dokumentation som krävs för att få ersättning. Detta inkluderar vanligtvis en detaljerad räkning från tandläkaren som specificerar vilken typ av behandling som utförts, samt eventuella kvitton för betalda kostnader. Dett går vanligtvis att skicka in elektroniskt via försäkringsbolagets hemsida.

Efter att du har skickat in anspråket kommer försäkringsbolaget att utvärdera ditt ärende och besluta om du är berättigad ersättning.

Allmänt tandvårdsbidrag

Du vet väl om att du kan få tandvårdsbidrag på 600 kr om året till och med året du fyller 29 år? Och sedan 300 kr om året fram till och med året du fyller 64 år? Bidrag är avsett att hjälpa till att täcka kostnaderna för tandvård och kan användas tillsammans med din privata tandvårdsförsäkring. Tandvårdsbidraget betalas ofta direkt till tandvårdsleverantören som en del av betalningen för dina behandlingar.

Det läser du mer om hos Försäkringskassan.

Copyright © All Rights Reserved